vano
Administrator
Full Member
Публикации: 186
Профил Ел. поща Лично съобщение (Неактивен)
Re: Фотоси от старо време

Отговор #129 -: декември 11, 2017, 03:05:22 pm
Цитат
Смятам че всички са осъзнали вече, че селектирането на породата само по цвят е голяма грешка. Не знам каква точно е била причината за това решение навремето, чувал съм различни версии, но добрата новина е че гените не се губят (разбира се ако не мутират). Ако не се избягват умишлено, с течение на времето различните от чернобяла окраски, отново ще имаме баланс по това отношение. Но в никакъв случай не мислим да робуваме на мода или антимода. Защото ако сега кажем връщаме сивите и сивобели кучета - започва се работа само с тези окраски и след 10-15 години те ще преобладават. Но не смятам че подобно нещо е нужно.
Brad Pit- brat my
Не знам, кое е правилно за развъдната дейност в организацията. В настоящия момент 80% във всички организации, клубове, развъждащи и любители са с черно - бяла шарена окраска. Шарени бяло със с различно от черния цвят са останалия процент, а с преобладаващ един цвят включен в този процент са още по малко. Все пак е хубаво да се помисли в тази посока за увеличаване на броя с преобладаващ един цвят. Да не се стигне до там, че след време нашите деца разглеждайки форумите да питат - защо се различават от старите снимки.