Автор Тема: Хранене  (Прочетена 158 пъти)

vano

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 656
Хранене
« -: декември 12, 2017, 02:07:33 pm »
част от една статия, относно храненето на кучета от едрите породи - http://www.dogyfashion.com/HRANENE-NA-EDRI-PORODI-KUCHETA.htm:

 Основна грешка, която се допуска е храненето с високи нива на протеин на подрастващото кученце. Това довежда до много проблеми с опорно-двигателният апарат на кучето.

Прекомерно калоричната храна се явява главната причина за наднорменото тегло и необичайно бързият растеж,  което пък от своя страна води до неправилното формиране както на ставите така и на костите. Особено се увеличава риска при екземпляри генетично предразположени към тазобедрена дисплазия.

Прехранването по време на растежа е много опасно, особено за едрите породи кучета. Напълняването по време на растежа се дължи на увеличаване на големината и броя на мастните клетки. Подрастващите животни са в анаболна фаза и броят на клетките на тялото се увеличава по-лесно в този период. Напълняването на възрастния индивид се дължи по-скоро на увеличаване на големината на мастните клетки, отколкото на броя им.

Собствениците на кученца от тези породи трябва да внимават да не допуснат това, докато растат.

Изследванията на кучетата от едрите породи установиха, че всички проблемни кучета са били хранени с високо-протеинови диети на някои марки, протеина на някои от тях достига 36%. Това е най - сигурния начин да се увреди кучето. Кучетата хранени по този начин израстват прекалено бързо, на една година достигат 90% от теглото си, но организма не е програмиран за да поеме това тегло. Костите се оказват неподготвени, мускулатурата все още не е достатъчно развита, сухожилията и връзките не са достатъчно здрави и еластични. Резултатът е увредено куче за цял живот, с множество опорно-двигателни проблеми, с развита дисплазия на таза, асептична костна некроза, ъглови деформации на крайниците, сублукации на лакътната става, куцота.
Бързото израстване не може да стане с никаква храна - породата е закодирала своето развитие и то трябва да става бавно и здравословно. Почти всички кученца, особено от големите породи, имат уголемени стави при интензивен растеж. Разширяването на метафизите понякога е толкова изразено, че трудно се разграничава от един паталогичен процес, например рахит. Даването на допълнителни количества минерални вещества или витамини не влияе на разширяването на метафизите. Физиологичните и паталогичните промени в костите намаляват заедно с редуциране на количеството храна и респективно на темповете на растеж.
« Последна редакция: декември 12, 2017, 02:10:19 pm от vano »

rex

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 64
Re: Хранене
« Отговор #1 -: декември 12, 2017, 02:46:30 pm »
Съжалявам, че форума на мартен.бг вече не функционира, най-вече поради тази причина. Там имаше изключително много публикации на тема хранене на едрите и гигантски породи кучета. Може би най-богатата библиотека на темата, публикувана някога в страната.
Отделно, че развъдника експериментираше с различни методи на хранене - от гранули супер премиум клас (по договор с вносител), до изцяло натурално хранене. Жалко, че не съм си направил пълен архив по темата, но кой е мислил, че един ден този форум няма да го има...
Много често четем, че на подрастващото куче трябва да се дават таблети калций. Моят ветеринар обаче казва друго - на здравото куче добавки не му трябват. Както и че такива добавки могат по-скоро да фиксират един назряващ проблем, отколкото да го парират.