Автор Тема: Хранене  (Прочетена 688 пъти)

vano

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1340
Хранене
« -: Декември 12, 2017, 02:07:33 pm »
част от еднастатия, относно храненето на кучета от едрите породи - http://www.dogyfashion.com/HRANENE-NA-EDRI-PORODI-KUCHETA.htm:

Хранене на едрите породи кучета
 
Храненето на кучета от едри породи е сложна задача, защото тези кучета имат генетичен потенциал за прекомерно бърз растеж и предразположение за развитие на проблеми с костите. Важно е да се отбележи, че оптимален растеж, а не максимален растеж е от решаващо значение, тъй като прехранването може да доведе до скелетно разстройство.

Как влияе храненето на ставните заболявания?
Дегенеративните ставни заболявания като HD и OCD не са рядкост при кучетата. Но дори при наследствено предразположение към тези фактори, то поведението и храненето биха могли да повлияят върху развитието и тежестта на заболяването. Тук от особен интерес са т. нар. гликозамин-гликани.
Кучета от всички възрасти могат да развият дегенеративни ставни заболявания. Дори само от съображения за защита на животните, човекът, носещ отговорност за дадено куче, би трябвало да направи всичко възможно (с разумно влагане на средства), да го предпази от подобни хронично-дегенеративни, болезнени и ограничаващи качеството на живот заболявания.

Развъдчиците на т. нар. предразположени породи, които държат на доброто си име, а също и собствениците накучета, които желаят да се радват възможно най-дълго на своя домашен любимец, трябва да се запознаят с връзката между развитието на дегенеративни ставни заболявания и тяхната профилактика.
Във ветеринарната практика от години се наблюдават най-вече две дегенеративни заболявания на ставите, които засягат предимно големите и тежки кучетаи причините за чието възникване са подобни: дисплазия на тазобедрената става(HD) и разсеян остеохондрит (OCD).

Едрите породи кучета се нуждаят от правилно и балансирано хранене. Възрастното куче достига тегло от 30 до 45 кг. Кученцето расте около 18 месеца, през този период то увеличава теглото си над 80 пъти. Много е важно израстването да става бавно без излишни килограми. На 5-7 месечна възраст теглото не трябва данадвишава повече от 50-60 % от теглото на възрастен екземпляр.

Основна грешка, която се допуска е храненето с високи нива на протеин на подрастващото кученце. Товадовежда до много проблеми с опорно-двигателният апарат на кучето.
Прекомерно калоричната храна се явява главната причина за наднорменото тегло и необичайно бързият растеж,  което пък от своя страна води до неправилното формиране както на ставите така и на костите. Особено се увеличава риска при екземпляри генетично предразположени към тазобедрена дисплазия.

Прехранването по време на растежа е много опасно, особено за едрите породи кучета. Напълняването по време на растежа се дължи на увеличаване на големината и броя на мастните клетки. Подрастващите животни са в анаболна фаза и броят на клетките на тялото се увеличава по-лесно в този период. Напълняването на възрастния индивид се дължи по-скоро на увеличаване на големината на мастните клетки, отколкото на броя им.

Собствениците на кученца от тези породи трябва да внимават да не допуснат това, докато растат.
Изследванията на кучетата от едрите породи установиха, че всички проблемни кучета са били хранени с високо-протеинови диети на някои марки, протеина на някои от които достига 36%. Това е най-сигурния начин да се увреди кучето. Кучетата хранени по този начин израстват прекалено бързо и на една година достигат 90% от теглото си, но организма не е програмиран за да поеме това тегло. Костите се оказват неподготвени, мускулатурата все още не е достатъчно развита, сухожилията и връзките не са достатъчно здрави и еластични. Резултатът е увредено куче за цял живот, с множество опорно-двигателни проблеми, с развита дисплазия на таза, асептична костна некроза, ъглови деформации на крайниците, сублукации на лакътната става, куцота.

Бързото израстване не може да стане с никаква храна - породата е закодирала своето развитие и то трябва да става бавно и здравословно. Почти всички кученца, особено от големите породи, имат уголемени стави при интензивен растеж. Разширяването на метафизите понякога е толкова изразено, че трудно се разграничава от един паталогичен процес, например рахит. Даването на допълнителни количества минерални вещества или витамини не влияе на разширяването на метафизите. Физиологичните и паталогичните промени в костите намаляват заедно с редуциране на количеството храна и респективно на темповете на растеж.

Изводите са че трябва да внимаваме с каква храна храним, не винаги най-рекламираните храни са най-качествени.
« Последна редакция: Август 26, 2018, 02:41:24 pm от vano »

rex

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 83
Re: Хранене
« Отговор #1 -: Декември 12, 2017, 02:46:30 pm »
Съжалявам, че форума на мартен.бг вече не функционира, най-вече поради тази причина. Там имаше изключително много публикации на тема хранене на едрите и гигантски породи кучета. Може би най-богатата библиотека на темата, публикувана някога в страната.
Отделно, че развъдника експериментираше с различни методи на хранене - от гранули супер премиум клас (по договор с вносител), до изцяло натурално хранене. Жалко, че не съм си направил пълен архив по темата, но кой е мислил, че един ден този форум няма да го има...
Много често четем, че на подрастващото куче трябва да се дават таблети калций. Моят ветеринар обаче казва друго - на здравото куче добавки не му трябват. Както и че такива добавки могат по-скоро да фиксират един назряващ проблем, отколкото да го парират.